Balettikoulu Sinikellon tarina

Olen Balettikoulu Sinikellon johtaja Päivi Koskela. Aloitin itse baletin viisivuotiaana. Ihan pienenä olin sanonut, että en osaa päättää, haluanko isona baletinopettajaksi vai kirjailijaksi. Nyt olen molempia. En siis vieläkään ole osannut päättää…

Muistan, kuinka kuulin yksitoistavuotiaana, että kaikilla lapsilla ei ole mahdollista harrastaa balettia, koska ei ollut tarpeeksi balettikouluja. Tämä oli minusta väärin, ja päätin, että isona minä perustan balettikoulun, jotta kaikki lapset pääsevät tanssimaan. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi aloin käydä erilaisilla lastentanssinohjauskursseilla. Tanssin itse lapsena kaupungin balettikoulussa, ja viisitoistavuotiaana aloin opettaa pienempiä oman tanssinharrastuksen rinnalla.

Vuonna 1995, ollessani kaksikymmentävuotias, toteutin haaveeni ja perustin oman balettikoulun. Balettikoulu Sinikellossa oli ensimmäisenä vuonna 70 oppilasta, iältään 4 – 9 vuotiaita. Opetin aluksi itse kaikkia ryhmiä. Opiskelin opettamisen ohessa Tanssinopettaja AMK tutkinnon ja suoritin Teatterikorkeakoulun täydennyskeskuksessa Taiteilijan pedagogiset opinnot.

Nyt ovat vuodet ja vuosikymmenet vierineet. Balettikoulu Sinikellossa tanssii noin viisisataa lasta ja nuorta, ja aikuisillekin on ryhmänsä. Tiikeripojat-ryhmien ansiosta myös paljon poikia harrastaa meillä tanssia. Opettajia on useita, ja apuopettaja-systeemin kautta edistyneemmät oppilaat pääsevät auttamaan pienempien opetuksessa.

Muutama oppilas on vielä sama, kuin ihan balettikoulun ensimmäisinä vuosina. Ja joitakin toisen sukupolven sinikellolaisiakin on mukana tanssimassa, joiden äitiä jo aikoinaan opetin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana balettikoulun pyörittämisen rinnalle minulla on noussut myös lastenkirjojen kirjoittaminen. Voin siis sanoa, että olen toteuttanut molemmat lapsuuden haaveeni. Toivon, että minun oppilaanikin tekevät niin. Haaveilevat – ja toteuttavat haaveensa.

Tanssin iloa kaikille!
Päivi

Päivi Koskela
Kuva: Noora Slotte, Studio P.S.V.